VENETO

Veneto är en ganska liten men mycket betydande vinregion i nordöstra Italien. Den kan delas upp i tre geografiska områden på grund av de olika berggrunderna och jordmånarna. Det finns hela 13 DOCG:n och 28 DOC:n (över 25% av all produktion) vilket pekar på vilken viktig och stark vinkultur regionen har. ”The V’s of Veneto” är ett begrepp som syftar på Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena och Valdobbiadene. Nu ingår även Venedig under dessa kända V’n med sin egen Venezia DOC.

Landskapet är vidsträckt med låga bergskedjor och dalar, med ett stort flodsystem (Po) med tillhörande kanaler och sjöar, och vingårdar finns nästan överallt, även i residensstaden Venedigs laguner. I norr, söder om Tirol, ligger de alpiska Dolomiterna och Gardasjön och här produceras framförallt  torra, ”krispiga” vita viner som t.ex Bianco di Custoza.

Den mest odlade vita druvan är Garganega, som ingår i både Soave Classico och Gambellara. En annan viktig vit druva är såklart Glera som används när man gör Prosecco. Här går även druvan ofta under namnet Prosecco. Det mousserande vinet tillverkas i spritt skilda stilar, allt från mousserande (frizzante) till ”skummande” (spumante), sött (amabile) och torrt (secco), men är känt för sin typiska ungdomliga, päronfruktiga arom.

Öster om Gardasjön och norr om Verona i de sydligare delarna av regionen odlas främst Corvina, Corvinone och Rondinella som är de mest odlade röda druvorna. Här produceras kraftiga, fruktdrivna röda viner, som Valpolicella och Amarone.


R Ö D A V I N E R