Emilia-Romagna

Emilia Romagna är lite utav Italiens mat-Mekkah. Härifrån kommer produkter som Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Balsamico di Modena och rätten bolognese, döpt efter residensstaden Bologna.  Det är också hemmet för Ferrari och Lamborghini. Här är klimatet milt och kontinentalt, med varma somrar och kalla vintrar.

Cirka 58 000 hektar av Emilia Romagna består av vingårdar och en av de mest planterade druvsorterna är olika varianter av Lambrusco, som främst används till att tillverka rött, ofta sött, mousserande vin. Det odlas även Sangiovese, Pignatello, Pinot Nero och Merlot.

Två tredjedelar av jordmånen består av alluviala jordar (bördig och fossilrik), men de bäst ansedda jordarna finns vid den södra gränsen där Apenninerna börjar.

Det finns 9 IGT/IGP-appellationer, och Italiens första DOCG för vitt vin kommer härifrån, nämligen Albana di Romagna DOCG. Idag finns totalt 20 DOC och DOCG-appellationer.

De mest planterade vita druvorna är Malvasia, Albana och Trebbiano, men det finns även Sauvignon Blanc och Chardonnay.


V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R