Piemonte är beläget i nordvästra hörnet av Italien, och det är en av de viktigaste vinregionerna i landet, definitivt mest känt för sina röda viner. Residensstaden är Torino. Landskapet är bergigt, och namnet kommer från latinska ”ad pedem montium” (vid bergens fot), och här kryllar av medeltida slott.

Vingårdarna sträcker sig från höga höjder vid foten av Alperna, som bildar en naturlig gräns till franska Provence, ner tills att Apenninerna tar vid i söder. Dessa faktorer är helt avgörande för Piemontes klimat, som gjort att vinerna här blir så unika. Jordmånarna är magra och domineras av kalkrikt märgel, eller mager sandsten.

Apellationerna här är många, Piemonte har flest DOCG:n av alla regioner i Italien.

Den absolut mest kända druvan här är såklart Nebbiolo, tätt följt av Barbera. Andra lokala kändisar är Dolcetto, Vespolina, Grignolino och Malvasia Nera.

Av de vita, torra vinerna är Cortese di Gavi mest känt.

Även Italiens kanske mest kända dessertvin kommer härifrån: Moscato d’Asti.

De mest odlade vita druvorna är därför olika varianter av Moscato, Cortese, Arneis och även Chardonnay trivs mycket bra här.

Såklart i min sortiment finns sedan länge (jag kan vara säkert att vara första i Sverige att importera) det vita Barolo som kallas idag Timorasson, den druva i Derthona och där Walter Massa, min producent, är den vinmakare som återupptäckte för snart 40 år sen.


V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R

D E S S E R T V I N E R