Calabria

Regionen Calabria är en halvö som utgör Italiens sydspets, ansluten till Sicilien och direkt söder om Basilicata. Det omges av två hav, Joniska och Tyrrenska haven, och har därmed över 700 km kust. Vingårdar utgör ungefär bara 9000 hektar, och förutom vin odlas oliver och apelsiner vitt utbrett. Klimatet är mycket varmt sommartid, men med kalla vintrar. Även temperaturen mellan dag och natt kan skilja sig markant, vilket är nyckeln för att kunna tillverka eleganta viner.

Jordmånen inland domineras av flodbotten med alluviala och kalkrika jordar, men stora delar är vulkaniska med hög mineralhalt.

De första vinrankorna planterades av de gamla grekerna, ett arv som lever kvar än idag genom Cirovinet (det röda gjort på druvan Gaglioppo), som påstods drickas av de grekiska gudarna under de Olympiska spelen.

I Calabria finns 9 DOC och 11 IGT utspritt i 5 provinser; Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria och Vibo Valentia.

Rött vin står för ca 90% av odlingarna, då det varma klimatet lämpar sig bättre för röda druvor. Den mest odlade röda druvan är Gaglioppo, men även den gamla och lokala druvan Magliocco börjar planteras mer och mer. Andra kända sorter är Alicante och Calabrese.

Den mest odlade vita druvan är Greco Bianco, men vitt vin som till exempel Ciro Bianco och rosato utgör en ganska liten del av den totala vinproduktionen.

Andra vita druvor som odlas här är Ansonica, Mantonico, Guardavalle och Guarnaccia.


V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R

R O S É V I N E R

D E S S E R T V I N E R

O R A N G E V I N E R