Toscana ligger på Italiens västkust och residensstaden är Florens (Firenze). Regionen sträcker sig från Ligurien i norr,  angränsar till Emilia Romagna, Marche och Umbrien till öst och söder om gränsen ligger Lazio.

Toscana är kanske världens mest berömda vinregion, och detta tack vare näst intill perfekt klimat med milda temperaturer, många soltimmar, gott om sluttningar och jämn nederbörd. Jordarna är torra, väldränerade och rika på kalksten. Alla dessa förutsättningar har gjort att regionen producerar några av världens högst ansedda viner.

Det mest kända vinet, och som satte Toscana och Chianti på vinkartan är Chianti Classicon (appellationen ligger mellan Siena och Florens), som blev känt för den ikoniska korgflaskan, den s.k fiasco-flaskan.

På 70-talet gick flera vinmakare ihop då de var missnöjda över att deras viner (Mario Incisa della Rochetta med sin Sassicaia och Antinori med Tignanello, Solaia och Ornellaia) klassificerades som bordsviner, eftersom att de experimenterade med andra och dessutom internationella druvsorter i sina Sangioveseblends. Dessa viner, som skulle komma att kallas för Super Tuscans, ökade i populäritet och blev kända för sin höga kvalitet internationellt.

Kampen för en ny lag fortsatte ända fram till 1992, då regeringen var tvungna att bilda en ny IGT, som lät vinmakare experimentera med druvsorter men fortfarande under sin appellation.

Huvuddruvan i Toscana är Sangiovese, och den ingår i stort sett alla röda viner här. Den totala odlingsarealen enbart för Sangiovese är ca 100 000 hektar, mer än 10% av hela Italiens vingårdar.

I Montalcino kallas den lokala Sangioveseklonen ”Brunello”, som betyder ”den lilla bruna”. I Vino Nobile di Montepulciano används en annan Sangioveseklon med namnet Prugnolo Gentile.

De andra mest kända röda druvsorterna här är Canaiolo, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Det mest kända dessertvinet i Toscana är Vin Santo, och det görs på Trebbiano och Malvasia. Druvorna torkas, och efter pressning åldras vinet i minst 3 år på små ekfat. Vinet serveras oftast med Cantucci som doppas i vinet, en söt mandelskorpa.

De mest odlade vita druvorna är Vermentino, Malvasia, Trebbiano, Vernaccia, Moscato och Chardonnay.


R Ö D A V I N E R