Sedan 1879 har familjen Massa varit etablerade i de bergiga områdena kring Monleale, öster om Tortona.

Idag har familjen Massa skaffat sig ett rykte som är svårt att jämföra sig med. På de 30 hektaren av mark, odlade i branta kullar och berg hittar vi idag Barbera, Croatina och Freisa i den röda kategorin, medan Moscato och Timorasso står för den vita delen.

Walter Massa som sedan 80-talet tagit över vineriet sedan fyra generationer har gjort stora framgångar. Faktum är att han räknas som Pionjär, då han hela sitt liv ägnat sig åt att bevara och lyfta de lokala, ursprungsdruvorna istället för att ”följa strömmen”.

På den tiden började vinmakarna runt omkring börja odla Cortese (kärndruva i Gavi) som vit druva istället då den var enklare och tåligare att odla. Walter ansågs som ”galen” då han valde att istället använda sig av den lokala och nästan utdöda druvan Timorasso. Folk i hans närhet ansåg att det fanns en anledning till att Timorasso nästan försvunnit och var då slöseri med tid att försöka bibehålla den.

Tji fick dom!
Timorasso gjorde återigen succé och Walter blev (med all rätt) hyllad till skyarna

Inte minst efter att jag tog in Massa till Sverige och lyckades presentera till de allra bästa restaurangerna.  Utöver det gjorde jag även en t-shirt som visar mitt stora kärlek till den man som kan ge sin terroir en historisk arv för att ”Il Timorasso é….un movimento di Massa” (Massas rörelse).

Det sägs till och med att på 1400-talet arrangerades ett bröllop av Leonardo da Vinci i Tortona där han gav ett Timorassovin i bröllopspresent då han tyckte vinerna var så goda.

Historiskt sett har detta område varit mer känt för att odla Persikor än druvor och Walter förstod att han var mellan två misslyckade områden i vinvärlden: Gavi som sagt och Oltrepó Pavese (där de gör massproduktion) även om en annan legend Lino Maga befinner sig väldigt nära Massas hemtrakter.

Allt som allt gör han fantastiska viner av alla de druvor han jobbar med och inte minst är de oerhört långlivade, både vita som röda!

Man kan beskriva Massas filosofi precis som Walter säger:

”Uva matura, buon senso, tempo” (mogen druva, klokhet, tid)

År 2000 gjorde vinodlarna som använde sig av druvan Timorasso ett varumärke där man utgår från hur Walter Massa skapade sina viner från början, lite som en DOC eller ett monopol av vinet. Detta är någonting som vi ser runt om i norra Piemonte idag. Oftast står det inte utskrivet vilken druva det är på flaskan utan det står endast DERTHONA, och med de sagt ska man som vinodlare följa de riktlinjer som vår hjälte Walter alltid gjort, med hans tillåtelse.

Derthona är egentligen det gammalt latinskt namn för den närliggande staden Tortona.

Hans Barbera heter Monleale precis som by de bor och lever i och var hans sister Paola är borgmästare.

Walter är Timorasson, Paola är Barberan…. och Pigi är Pigi.

 

V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R