Tabarrini är ett ledande namn inom den umbriska vinscenen, idag en internationell referenspunkt för Montefalco-viner.

Familjen Tabarrini har odlat vingårdar vingårdar i 4 generationer med stor kunskap av gamla traditioner.

För den framgångssagan de har idag har vi att tacka Giampaolo Tabarrini som började tappa vinet på flaska från familjen ägo sedan 1998. Med kärlek och passion för skapandet åstadkom han snabbt ett gott rykte, och betraktades (än idag) som en av de mest lysande producenterna i området.

Familjen erhåller cirka 11 hektar av vinodlingar, uppdelade på nio olika tomter. Den mest odlade druvan är Sagrantino, men även en riktig pärla av Trebbiano Spolentino från över hundraåriga stockar, uppvuxen och gift samman med ett lönnträd.

Giampaolo Tabarrini, som representerar fjärde generationen ”agrikultörer” i familjen, är en entusiastisk vinmakare och idealist. Han fokuserar på energirika viner och kompromissar aldrig i sin vinmakning genom att försöka skynda på processerna. Han är en drömmare och visionär, som kan konsten att följa med i utvecklingen samtidigt som han stannar kvar vid familjens värderingar. Han tog över gården efter sina föräldrar på slutet av 90-talet, 25 år gammal, och har sen dess lyckats förvandla vinhuset till en extraordinär framgång. Från att tidigare ha sålt iväg vinerna i bulk - började Giampaolo producera familjens viner under egen etikett, och är nu en av de absolut bästa vinhusen i Umbrien.

Företaget som han nu driver med sitt namn symboliserar ett kugghjul ständigt i rörelse, och konstant sökande efter perfektion och nya utmaningar. En dynamik som gör att gamla traditioner och värderingar möter ett språng in i framtiden. Kontroversiellt, men också en styrka. Denna jord, platsens traditioner och familjens värderingar ärvs vidare i familjen Tabarrini, generation för generation.

Tabarrini har ungefär 20 hektar mark strax utanför Montefalco. De arbetar ekologiskt - något man alltid har gjort, och man odlar främst Sangiovese och Sagrantino, regionens stjärna. Man odlar också oliver och gör olivolja på egendomen.

Från början tillverkade han bara en ’Montefalco Rosso’ på Sangiovese och Sangrantino, och ett rent Sangrantinovin. Efter att ha insett de enorma skillnaderna i jordmån och egenskaper i vingården - började han 2003 att göra vin utefter ’single vinyard’.

Idag är hans ’Montefalco Rosso’ framställd som en Riserva, även om det inte framgår på etiketten. Den inkluderar även lite Barbera - en traditionell druva i Umbrien men som ofta glöms bort.

Hans single vineyard Sangrantino-viner är kända som en av de mest framstående traditionella vinerna i regionen.

’Armando’ är mycket lagringsdugligt vitt vin som är en hyllning till hans farfar Armando. Det görs på Trebbiano Spoletino, en ovanlig druva för regionen.

Alla hans viner framställs traditionellt och manuellt, helt utan tillsatser och enbart naturlig svavel. De röda vinerna lagras främst i stora, gamla ekfat.