
PERILLO
Michele Perillo håller till i Castelfranci, i provinsen Avellino.
Hela idén till att skapa viner kom från hans farfar med samma namn som planterade Aglianico runtom sitt hem för eget bruk.
Michele själv var inte alls intresserad av att jobba med jordbruk till en början, men efter ett snabbt karriärbyte insåg han att det kanske vore någonting för honom trots allt.
Han och hans fru Anna Maria återvände till hennes hemtrakter och började ta hand om hennes vingårdar. Till en början sålde de sina druvor till andra vinerier, men år 1999 sålde det sin första årgång under egen etikett.
Med sina 4 hektar av vingårdar är kanske Taurasi det vinet som fått störst uppmärksamhet, med rankor upp till 100 år gamla. Tack vare den vulkaniska jordmånen, klarade de sig undan phylloxeran.
Något som är ganska ovanligt här är att vinerna gjorda av Aglianico odlas på så hög höjd som 600 meter över havet. Vilket gör att druvorna kan mogna långsamt och bevara syran och parfymen i druvan.
Klonerna av Aglianico producerar dessutom druvklasar som kallas ”Spargolo” vilket egentligen innebär att druvorna är väldigt små, de är också mycket färre än på vanliga druvklasar. Så, kort och gott, naturligt lägre avkastning på rankorna och de få druvor som hänger där är mycket koncentrerade med fin balans med mineralitet.