Michele Perillo håller till i Castelfranci, i provinsen Avellino, Campania.

Han inspiration kom från hans farfar som planterade Aglianico runtom sitt hem för eget bruk.

Michele själv var inte alls intresserad av att jobba med jordbruk till en början, men efter ett snabbt karriärbyte insåg han att det kanske var någonting för honom trots allt.

Han och hans fru Anna-Maria flyttade till hennes hemtrakter i Castelfranci och började ta hand om hennes familjs vingårdar. Till en början sålde de sina druvor till andra vinerier, men år 1999 släppte de sin första årgång under egen etikett.

Med sina 4 hektar av vingårdar är kanske Taurasi det vinet som fått störst uppmärksamhet, med rankor upp till 100 år gamla. Tack vare den vulkaniska jordmånen, klarade de sig undan phylloxeran.

Något som är ganska ovanligt här är att vinerna gjorda av Aglianico odlas på så hög höjd som 600 m.ö.h. Detta är avgörande för en långsam växtsäsong och samtidigt kunna bevara en hög syra.

Klonerna av Aglianico producerar druvklasar som kallas ”spargolo” vilket innebär att druvorna är väldigt små, de är också mycket färre än på vanliga druvklasar. Detta resulterar i lägre avkastning per ranka, som ger oerhörd komplexitet till vinet.

 

V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R