Damiano Ciolli tillverkar sitt vin i Olevano Romano, i dom sydöstra sluttningarna strax utanför Rom. Det bergiga landskapet är uppbyggt på mestadels djupröda, vulkaniska jordar.

Damiano är den fjärde generationen i familjen att odla vin här, men tidigare såldes druvorna till andra producenter i området. 2001 tog Damiano över vineriet och började buteljera under sitt namn, tillsammans med sin fru Letizia Rocchi, som har en PhD i vinfysiologi och vinmakning.

När Damiano var ung reste han runt om i Europa och besökte de bästa vingårdarna. Han studerade, smakade undersökte olika traditionella vinmakningsmetoder.

När han sedan återvände till Olevano tog han med sig allt han hade lärt sig och visste precis hur han kunde applicera den nya kunskapen i sin egen produktion.

De har idag ca 7 hektar liggandes i branta backar i sydligt läge, 450 m.ö.h, och allt arbete sker för hand. Vinerna Damiano och Letizia gör tillsammans är beviset på att kombinationen av den lokala druvan Cesanese d’Affile och deras terroir kan skapa något unikt. ”Cirsium” och ”Silene” kommer från namnen på de vilda blommor som växer mellan rankorna.

 

R Ö D A V I N E R