Familjen Gabellini flyttade till det bergiga byn Bertinoro och planterade 1962 sina första vinrankor av druvorna Sangiovese och Albana. Från deras vingårdar kan man på ena sidan se det adriatiska havet och på andra sidan skymtar man Tosco-Romagnolo apennines. Detta skapar ett unikt mikroklimat för området och erhålls dagligen av havsbrisar, i samklang med den speciella jordmånen som man finner i Romagna, som kallas för ”Spungone”. Vinet har alltid legat varmt om hjärtat för familjen, med filosofin att vinet förenar människor med sina nära och kära och inte minst till marken och naturen. Med stor passion för jordbruket erhåller de idag 12 hektar av vingårdar, som sedan 1999 varit ekologiskt certifierade och bara sedan något år tillbaka även börjat utöva biodynamiska metoder i vingårdarna.

Skörden av druvor sker helt manuellt och urvalet av druvor görs redan i vingården och för hand. I källaren påbörjar jäsningen av musten helt spontant och Familjen Gabellini vill göra så lite inverkan på vinet och inte minst på miljön. Ett helhetstänk i hållbarhet märks tydligt från jord till bord så att säga. Allt från hur de arbetar i vingårdarna till att använda lätta glasflaskor för att inte påverkar koldioxidutsläppen allt för mycket.

 

V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R