Den stora respekt jag har för Buccis familjen och Ampelio Bucci gör att jag kallar honom ”zio” så som man gör till en person som är så pass viktigt att räknas som en familjemedlem, eller bättre sagt att jag kan vara en del av deras.

Zio Ampelio och jag.

Sedan 1700-talet har familjen Bucci, som har sitt ursprung i Montecarotto i Marche producerat viner. Familjen har alltid varit mycket passionerade jordbrukare och gör viner med stor elegans.

19 hektar är odlad av Verdicchio och 6 hektar är till de röda (Montepulciano och Sangiovese).

Istället för att ha en enda stor vingård så har familjen Bucci valt att sina 19 hektar av verdicchio ska vara utspridda över hela familjens marker. Det vill säga olika åldrar på stockarna (mellan 40-80 år gamla)  och helt olika förutsättningar.Hela domänen är organiskt certifierade sedan 2002 men har arbetat efter den principen under mycket längre period än så, inklusiv den resterande 375 hektar som används till att odla bland annat vete, majs, solrosor, olivträd etc.

Allt detta ger den stora arealen som vingården befinner sig på är i en extrem balans med naturen och är väl skyddad från externa miljö skada.

När Ampelio Bucci tog över driften på 1980-talet hade Verdicchio inte det bästa ryktet när det kommer till vita viner.

Ampelio gav aldrig upp hoppet om sin terroir ”Castelli di Jesi” och hans druva ”Verdicchio” : han trodde på den och dess kapacitet. Med nyfikenhet, omsorg och kreativitet så fortsatte han kämpa för att göra någonting riktigt bra.

Vilket han verkligen har lyckats med. Hans viner är bland de största i Italien, och man kan känna när man doftar och smakar på vinerna att de är gjorda med så mycket kärlek och passion, med så lite mänsklig inverkan som möjligt. Han låter verkligen terroiren och druvan prata sitt bästa språk och det märks!

Fram till och med 1930-talet föddes det nästan bara flickor till familjen, men när de äntligen fick en pojke valde de att gå bort från seden att döpa barnet till något religiöst namn. Istället valde de att döpa honom efter den grekiska vinguden Dionysos gåva till oss människor ;  Ampelos, dvs. Vinrankan.

Inte minst att Ampelografi är läran om vinrankan, arterna i släktet Vitis, och således en del av botanikenNomen Omen säger på latinska: i ditt namn finns ditt öde och så var för Ampelio.

Ampelio Bucci har alltid haft en speciellt intresse i Bourgogneviner så långt tillbaka i tiden att de flesta av oss var inte födda och det inspirerade våran hjälte till att skapa ett stort vitt vin från sina hemtrakter.

Ibland räcker det att se Buccis gigantiska botti som idag är över 120 år gammal för att förstå vad ”historisk och ikonisk” betyder!

 

V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R